Pontoon is een blackjack variant dat in Groot-Brittanië wordt gespeeld. Er zijn ook vergelijkbare varianten van Pontoon uit Azië (Maleisië en Singapore). De Amerikaanse variant van Pontoon heet Spanish 21. Andere namen voor dit spel zijn Treasury 21 en Jupiters 21. Het is een erg leuk blackjack spel om eens een totaal andere vorm van blackjack te proberen. Andere begrippen en de kaarten van de dealer zijn gesloten, waardoor je in het begin even zal moeten schakelen.

Pontoon Blackjack

Printscreen Pontoon Blackjack

Algemene informatie

Bij Pontoon Blackjack is het doel om meer punten dan de dealer te verkrijgen, maar niet meer dan 21 punten. De blackjack tafel is voor Pontoon hetzelfde als een normale blackjack tafel. Als speler krijg je twee open kaarten gedeeld en de kaarten van de dealer worden gesloten gedeeld. Er wordt gespeeld met 6 pakken kaarten welke elke ronde opnieuw worden geschud. Als je meer dan 21 punten hebt verkregen heeft de dealer gewonnen. Er zijn drie verschillende handwaardes bij Pontoon: als je 21 punten hebt bij de eerste twee kaarten wordt dit "Pontoon" genoemd. Als je een hand hebt met 5 kaarten wordt dit een "Charlie" genoemd. Een hand met 2 tot en met 4 kaarten heeft geen naam. Bij een "Pontoon" of "Charlie" moet je passen (in een online casino zal je automatisch passen). De volgende uitkeringen zijn van toepassing: bij een Pontoon krijg je 2 op 1, bij een "Charlie" krijg je ook 2 op 1 en bij een normale winst krijg je 1 op 1. Het uitkeringspercentage bij Pontoon is 99,60% en is daarmee wellicht de meest winstgevende blackjack variant.

Pontoon Blackjack spelregels

Er zijn een aantal basisregels welke je in gedachte dient te houden bij het spelen van Pontoon blackjack. Zo wijken de regels voor de dealer en jezelf een beetje af van de traditionele blackjack regels. Als je dit eenmaal begrijpt dan kan dit een erg leuke blackjack versie zijn. De belangrijkste Pontoon spelregels zijn:
  • De dealer speelt minimaal door tot 17, bij een harde 17 stopt de dealer en bij een zachte 17 niet.
  • De dealer wint bij een gelijkspel.
  • Je dient zelf door te spelen tot minimaal 15.
  • Je hebt diverse mogelijkheden: twist/extra hand, buy/verdubbelen en stick/passen.
  • Je kunt de inzet verdubbelen als je 2, 3 of 4 kaarten hebt.
  • Je mag maar 1 keer verdubbelen en na het verdubbelen kan je alsnog een kaart nemen (twisten).
  • Als je 21 punten hebt met de eerste twee kaarten heeft dit Pontoon (dus geen Black Jack).
  • Er mag 1 keer gehersplitst worden met een totaal van 3 handen.

Pontoon Blackjack strategie

Bij Pontoon Blackjack kun je een keuze maken als je 2, 3 of 4 kaarten hebt. Bij 5 kaarten zal je hand automatisch gepast worden. Beide kaarten van de dealer zijn gesloten, zodat je geen rekening kunt of hoeft te houden met de kaarten van de dealer. De Pontoon Blackjack strategie is dan ook een gemakkelijke strategie om te onthouden en te gebruiken: Pontoon Blackjack strategie Let er wel op dat bij Pontoon andere begrippen worden gebruikt bij het vragen voor een kaart, verdubbelen en passen. Legenda: H = Hit / Twist S = Stand / Stick D = Double / Buy Ds = Double als dit mag, anders Stand Ps = Splitsen als dit mag, anders Stand.

Speel gratis Pontoon