Het kaartspel 21 (eenentwintigen of 21en) komt in verschillende gedaanten voor en de afwijkingen tussen deze varianten is met name het puntenaantal. Het is de bedoeling om meer punten dan de bank (dealer) te verzamelen, zonder meer dan 21 punten te krijgen. Het kaartspel lijkt daarmee erg veel op blackjack. Er komen dan ook soortgelijke benamingen als "21 blackjack" voor. Toch zijn er ook verschillen tussen 21 en black jack. Doordat er verschillende varianten van het kaartspel 21 voorkomen zijn er relatief weinig mensen die van het spel 21 de spelregels kennen.

Spelregels 21

Kaartspel 2121 wordt normaliter op een geschikte tafel gespeeld met een vak om de inzet te plaatsen. Elke speler plaatst een inzet in het vak op de tafel. Vervolgens krijgt iedere speler en de bank twee kaarten. Eén kaart wordt dicht gedeeld en de ander open. De dichte kaart mag pas bekeken worden als er een extra inzet is geplaatst. Als een speler een acht en een zeven uitgedeeld heeft gekregen mag hij nieuwe kaarten van de dealer vragen. Als een speler twee identieke kaarten krijgt (met dezelfde waarde) kan er gesplitst worden. Beide kaarten worden bij een inzetvak gelegd en de speler moet een extra inzet plaatsen. Vervolgens kan hij met beide kaarten verder spelen. Na iedere kaart mag de inzet worden verhoogd, maar niet verlaagd. Als een speler zeven kaarten heeft ontvangen en nog geen 21 punten heeft, dan heeft deze gewonnen. Wanneer de bank en speler met hetzelfde aantal punten passen, wint de bank. Als de speler meer dan 21 punten heeft, is hij af (kapot). De speler mag op elk moment passen. De bank laat zijn dichte kaart aan alle spelers zien zodra hij zijn beurt gaat uitspelen. De bank zal zichzelf nog een kaart delen bij 16 punten of minder. Hij zal passen bij 17 punten of meer. Soms wordt er door de spelers om beurten voor de bank gespeeld. In dat geval is het gangbaar dat de speler de bank blijft als hij bij 17 punten of meer heeft gepast. Bij een gelijkspel wint de bank.

Waarden van de kaarten

De waarden van de kaarten wijken af van blackjack en zijn als volgt:
  • Aas 1 of 11 punten (keuze)
  • Koning 4 punten
  • Vrouw 3 punten
  • Boer 2 punt
  • 7 t/m 10 punten conform kaart
De soort kaart (harten, schoppen, klaver of ruiten) is niet belangrijk en de jokers maken geen deel uit van het spel.

Afwijkende 21 regels

Zoals eerder aangegeven zijn mensen erg creatief in het bedenken van afwijkende spelregels (al dan niet in het eigen belang). Enkele voorbeelden zijn:
  • Een speler moet 25 punten halen als deze 2 Koningen uitgedeeld heeft gekregen
  • 2 Azen maken samen 21 punten
  • De Joker wordt meegeteld als een zelf te kiezen kaart
  • Bij 6 kaarten nog geen 21 punten betekent een dubbele inzet als uitbetaling
  • Bij 7 kaarten nog geen 21 punten betekent een driedubbele inzet als uitbetaling

Afwijkingen eenentwintigen van Black Jack

Als je op het internet een-en-twintigen wil spelen, dan kun je net zo goed voor blackjack gaan. De verschillen tussen beide spellen zijn zeer beperkt en het aanbod is gewoon veel groter. Je hoeft niet te zoeken totdat je het spel hebt gevonden, want hieronder kun je direct gratis blackjack spelen: zonder download of registratie. Bij Black Jack hebben de Koning, Vrouw en Boer een waarde van 10 punten. Bij eenentwintigen is de combinatie 777 de beste combinatie om 21 punten te bereiken en dit is hoger dan een 10 en een Aas. Bij Black Jack is een 10 en een Aas de best mogelijke hand en dat wordt een Black Jack genoemd. Lees hier meer over de spelregels van blackjack.

Veelgestelde vragen

✅ Wat zijn de overeenkomsten tussen blackjack en 21'en?

Bij beide spellen is het doel om zo veel mogelijk punten te behalen, zonder over de 21 punten te gaan. De bank begint met een open kaart en dichte kaart. Twee dezelfde kaarten mogen gesplitst worden. De waarde van de Aas is bij beide spellen 1 of 11.

⚡ Wat is het verschil tussen eenentwintigen en blackjack?

Bij blackjack zijn alle plaatjes (heer, vrouw en boer) 10 punten waard, terwijl bij eenentwintigen de heer 3 punten, vrouw 2 punten en boer 1 punt is. Bij blackjack is een plaatje en een Aas de hoogste kaartcombinatie, terwijl bij eenentwintigen drie zevens (7-7-7) de hoogst mogelijke kaartcombinatie is.

? Met hoeveel personen speel je het kaartspel 21?

Het minimale aantal personen voor het kaart 21 is twee. Daarbij speelt één speler de bank en de andere speler speel tegen de bank. Na elke ronde kan de bank overgegeven worden aan de volgende speler. In de praktijk is het leuker om met drie tot vijf personen te een-en-twintigen. Meer meer dan vijf personen vinden velen de wachttijd te lang worden.

? Kun je één en twintigen met dobbelstenen?

Het is niet mogelijk om één en twintigen met dobbelstenen te spelen, aangezien het een kaartspel is. Leuke alternatieven voor spellen met dobbelstenen zijn Yahtzee en Cijferbingo.