Het spel bingo is een loterij en wordt met meerdere spelers gespeeld. Het staat bekend om de gezelligheid tijdens het spelen en om de spanning. Het doel van bingo is om als eerste speler een bepaald patroon op het bingolot te door te strepen. Dit patroon kan bijvoorbeeld een horizontale rij zijn, maar ook twee horizontale rijen of de volle kaart. Als dat het geval is bij de speler roept deze hard "BINGO" zodat de andere spelers weten dat er een winnaar is.

Wat zijn de spelregels?

Er zijn een spelleider en spelers. De spelleider bepaalt voorafgaand aan de ronde welk patroon voor de ronde van toepassing is. Normaliter speelt men eerst om een horizontale rij, daarna twee horizontale rijen en daarna om de volle kaart. De spelleider trekt de bingoballen uit het rad. Hij noemt de getrokken nummers op. De spelers kruizen deze nummers op het bingolot aan. De speler die als eerste "BINGO" roept kan naar de spelleider gaan om het lot te laten controleren. Als er een geldige bingo is heeft de speler gewonnen. Mocht er sprake zijn van een valse bingo, dan gaat de spelleider verder met omroepen en kan er eventueel een sanctie voor die speler zijn.

Welke soorten bingo spellen zijn er?

De bekendste soorten bingospellen zijn 75 bal en 90 bal bingo. Bij de eerste variant zitten er 75 ballen in het rad en heeft het bingolot 24 nummers (5 rijen met 5 of 4 nummers). De 75 bal variant speelt men in Benelux. Bij de tweede variant zitten er 90 ballen in het rad en heeft het bingolot 27 nummers (3 rijen met 9 nummers). De 90 bal variant speelt men met name in het Verenigd Koninkrijk.

Welke prijzen zijn er te winnen?

Bingo PrijzenHet spel staat er bekend om dat er leuke prijzen onder de winnaars te verdelen zijn. Hierbij moet je wel onderscheid maken tussen het spelen bij een vereniging of het spelen op het internet. Bij het bingo spelen bij een vereniging is er een restrictie aan de hoogte van het prijzenpakket (maximale waarde € 1.550), zie hiervoor de website van de Kansspelautoriteit. Deze waarde moet ook nog eens verdeeld worden over de diverse bingoronden. Zo blijft er per ronde een kleiner bedrag over.

De hoofdprijs maakt vaak een substantieel deel uit van de prijzenpot. Deze blijft het langst in het geheugen hangen: een vakantiecheque van een paar honderd euro, weekendje weg naar de kust, geheel verzorgde welness, etc. Kleinere prijzen betreffen vaak huishoudelijke apparaten, zoals stofzuigers, keukengerei, etc. Bij het online bingo spelen kunnen de deelnemers niet o fysieke prijzen strijden. Daar bestaat de prijzenpot uit keiharde cash. De inleg per ronde bepaalt het prijzengeld en een klein deel houdt de bingosite in. Daarnaast wordt een klein deel van de inleg ingehouden voor diverse progressieve jackpots, zodat je ook kans maakt op immense bedragen. Heel af en toe worden er promoties georganiseerd, waarbij je kans maakt op een cruise, bezoek van een sportevenement of andere aantrekkelijke prijzen.

Online Bingo Spelen

Vanaf 1 oktober 2021 is het weer mogelijk om online bingo te spelen bij een een gespecialiseerde bingosite. Dat heeft alles te maken met de huidige wet- en regelgeving. Vooralsnog zijn er alleen de aanbieders Tombola Bingo en Holland Casino Bingo die online bingo aanbieden. Beide beschikken over de benodigde vergunning van de Kansspelautoriteit. Meer informatie over deze websites kun je lezen op TulpenBingo.nl. Dat is een Nederlandse website met nog veel meer kennisartikelen en in-diepte reviews van deze bingosites.

 

 

Veelgestelde vragen over bingo

🌐 Waar kan ik online bingo spelen?

Op dit moment zijn er geen mogelijkheden om voor echt geld online bingo te spelen. De bestaande bingosites richten zich op grote marken als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

📄 Hoe kan ik zelf een online bingo organiseren?

Om een activiteit met prijzen te organiseren moet je een melding doen bij de gemeente. De bingokaarten kun je willekeurig genereren online bingo generator en per email of Whatssapp verzenden. Door middel van een videochatprogramma als Zoom, Skype of Teams kun je de ballen zichtbaar voor de deelnemers trekken.

🏦 Waar kan ik bingobenodigdheden aanschaffen?

De populariteit van dit spel is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Grote kans dat je bij de Action of HEMA geen bingobenodigdheden meer aantreft en deze uitverkocht zijn. Het advies is dan ook om deze online aan te schaffen.

🙅🏻Zijn de bingospelregels moeilijk?

Nee, de bingospelregels zijn gemakkelijk te leren door jong en oud. Eigenlijk is er, met een beetje hulp van anderen, geen minimumleeftijd voor deelname aan een bingospel. Tenzij het om een spel met een inleg gaat, want daaraan mogen minderjarigen niet deelnemen.