Fantasy Sports

Fantasy Sports ScreenshotGokken op fantasy sports heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Met name in de Verenigde Staten. De fantasy sports zijn virtuele sportcompetities. De speler fungeert als manager van een fictieve ploeg en stelt zelf een ploeg sporters samen. De ploeg bestaat uit echte sporters. Bij Fantasy voetbal stelt de manager bijvoorbeeld een elftal samen. De keeper van Valencia, de centrale verdediger van Real Madrid, spits van Barcelona, etc. Ieder ander in jouw competitie doet hetzelfde en de fictieve teams concurreren vervolgens tegen elkaar.

De uitslag hangt af van het presteren van jouw fantasiesporters in de echte wedstrijden. De voetballers uit jouw selectie verdienen onder meer punten met doelpunten, assists, schoten op doel en voorzetten. De keepers verdienen daarentegen punten met reddingen, geen doelpunten tegen en gestopte penalties. De speler met de meeste punten aan het eind van de wedstrijd, seizoen of toernooi wint een geldprijs.

Grote spelers op de markt zijn Draftkings en FanDuel. De entreegelden voor beide lopen inmiddels tegen de € 100 miljoen euro per jaar. Van het entreegeld gaat een deel als administratiekosten naar de aanbieder. De rest gaat naar de prijzenpot. In de Verenigde Staten kun je voor $ 20 deelnemen aan evenementen met een prijzenpot van meer dan $ 1 miljoen en een hoofdprijs van $ 100.000.

De winst is afhankelijk van de kennis en vaardigheden van de manager. Daarom is het vergelijkbaar met wedden op sporten. Met dit spel kun je je uitmuntende vaardigheden en kennis (schreeuw dit niet te hard..) testen tegen vrienden of buitenstaanders. Op naar de overwinning!

Twee varianten: Season en Daily Fantasy Sports

Dagelijks Seizoen FantasyEr zijn twee primaire versies: Season en Daily Fantasy Sports.

De oorspronkelijk fantasy sports met een seizoen heten de Season Fantasy Sports. Deelnemers selecteren spelers en gaan voor een geheel seizoen de competitie aan. Daarmee is het te vergelijken met een pool op het Wereldkampioenschap voetbal of de Tour de France. De traditionele variant liep gelijktijdig met de werkelijke competitie of sporttoernooi. In augustus maakte je een selectie voor de voetbalcompetitie met je vrienden en vervolgens wist je in mei pas wie de winnaar werd. Dat betekende ook dat je vast zat aan de geselecteerde spelers, tenzij iemand anders in jouw competitie een voetballer op dezelfde positie wilde ruilen. Vanwege het grote aantal wedstrijden was de uitkomst van de seizoensvariant met name gebaseerd op ervaring, kennis en vaardigheden.

De competities vinden sinds een aantal jaar echter ook op dagbasis plaats in de Daily Fantasy Sports. Daarbij duurt de competitie een week, dag of zelfs slechts een uur. De duur is daarentegen afhankelijk van de sport. De Daily Fantasy Sports beslaan daarmee een kortere tijdsperiode. Spelers ervaren meer spanning en meer actie gedurende de week. Een deelnemer met een slechte dag, kan de volgende dag een nieuw team formeren. Vanwege de snelheid van de competitie is uitkomst van de dagelijkse variant met name gebaseerd op geluk.

Beste Fantasy Sports aanbieders

DraftKings

DraftKings LogoDe marktleider in Fantasy Sports is Draftkings uit de Verenigde Staten. Bij de dagelijkse drafts van spelers hoef je geen rekening te houden met blessures of sterk tegenvallende "picks". Je kunt ervoor kiezen om gratis of voor echt geld met echte geldprijzen te participeren. De app van Draftkings werk op elk apparaat, zoals de desktop, tablet en mobiele apps voor Android en iOS. De competities duren een week en blijven continu spannend. Geld speelt ook een rol. Als marktleider doen dagelijks miljoenen mensen uit de hele wereld mee aan de competities. Met de inleg van een paar euro per persoon zijn er forse bedragen mee naar huis te nemen.

Wedstrijdtypen DraftKings

DraftKings hanteert vier wedstrijdtypen voor de competities:

  • Classic Draft: Selecteert spelers naar keuze, maar pas op voor de salarislimiet. "Verborgen juwelen" en "value picks" zijn cruciaal.
  • Flash Draft: Selecteer snel tijdens het spel en binnen de tijdslimiet één of twee spelers uit elke groep. Vermenigvuldigers voegen een extra twist toe.
  • Single Game Showdown: Selecteer sportser uit twee teams in één wedstrijd, maar let op de salarislimiet.
  • Tiers: Stel een team samen uit sets van kleinere groepen spelers zonder salarislimiet.

Sporten in Fantasy Sports

Fantasy voetbal / soccer

Als voetballiefhebber vinden velen dat Fantasy voetbal de leukste sport is van alle mogelijke sporten. Met een elftal op het veld zijn er meer keuzemogelijkheden om een selectie te vormen. De tien voetballers verdienen onder meer punten met doelpunten, assists, schoten op doel en voorzetten. De keepers met reddingen, geen doelpunten tegen en zelfs bonuspunten voor een gestopte penalty.

Dit zijn 3 tips voor je draft:

  • Kies vleugelverdedigers, want deze verdienen ook punten met voorzetten
  • Combineer keeper en verdedigers van dezelfde club. Bij een "clean sheet" krijgen ze dan allemaal punten.
  • Besteed het meest aan de voorhoede, want doelpunten en assists leveren het meest op

Fantasy tennis

Tennis is een geliefde sport over de gehele wereld. Binnen de salariscap kun je 6 tennissers kiezen uit mannen en vrouwen. De tenniswedstrijden zijn "best of three" met uitzondering van de Grand Slam toernooien van de heren. Dit zijn "best of five". Gewonnen games, sets, match, aces en breaks leveren punten op, terwijl verloren games, sets, match en dubbele fouten minpunten opleveren.

Fantasy basketbal / basketball

Neem een vrije worp naar grote geldprijzen met Fantasy basketbal. Met deze sport heb je de hele dag het gevoel dat de buzzer elk moment af kan gaan. Zo spannend is het! Selecteer acht basketballers binnen de salarislimiet. Deze verdienen punten voor jou met worpen in het net, assists, rebounds en meer. De volgende dag kun je een nieuw team vormeren.

Fantasy american football

Met Fantasy american football neem je deel aan een competitie van american football teams. Je komt dichter bij het spel dan ooit tevoren. Selecteer een line-up met acht NFL spelers waarbij je binnen het salarisplafond blijft. Wacht daarna af totdat je team punten verzamelt met touchdowns, gewonnen meters en meer tijdens de wedstrijden. Als jouw line-up voldoende punten verdient, dan win je geldprijzen. Elke week kun je een nieuw team samenstellen.

Fantasy honkbal / baseball

Gooi de knuppel niet in het hoenderhok! Het is namelijk tijd om een selectie samen te stellen met twee werpers en acht slagmannen. Zij verzorgen de punten op de slagplaat of vanaf de werpheuvel. Slagmannen krijgen punten voor geslagen ballen, homeruns en geslaagde runs. Werpers krijgen punten voor outs en strikeouts. Met honkbal is elke dag een nieuwe dag, maar met Fantasy honkbal kun je op ieder moment opnieuw beginnen.

Fantasy golf

Met fantasy golf krijg het kijken naar golf op televisie een heel andere dimensie. Met elke slag voel je de adrenaline door je lijf stromen en je hartslag versnellen. Maak een selectie uit zes golfers. Deze zes scoren punten met birdies, eagles en bogeys. In tegenstelling tot de puntentelling bij golf boven of onder par is bij fantasy golf de winnaar degene met de meeste punten. Na elk golfevenement kun je direct de volgende starten.

Fantasy ijshockey / hockey

Altijd al het gevoel willen hebben dat je zelf tussen de glazen wanden aan het schaatsen bent? Met Fantasy ijshockey heb je het gevoel dat je één bent met het team, zo opwindend is het. Stel een ijshockey team van acht ijshockeyers samen. Spelmomenten op het ijs zorgen voor de punten. Deze ontvang je door doelpunten, assists en schoten op doel. De doelverdedigers ontvangen punten door reddingen, winsten en gewonnen shootouts. Na afloop van het evenement kun je onmiddellijk doorgaan met een nieuw evenement.

Overige Fantasy Sports

Met deze populairste sporten in alle werelddelen houdt het niet op. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Zo zijn er ook dagelijkse evenementen voor NASCAR, MMA, XFL, CS:GO, Rocket League en Call of Duty.

Vele typen wedstrijden

De wedstrijden vinden in vele verschillende vormen plaats. De ene wedstrijd vindt head to head tussen twee spelers plaats. Andere wedstrijden hebben daarentegen meer dan 100.000 deelnemers. Daarmee wijken ook de mogelijke uitbetalingen sterk af. Een veelgebruikte wedstrijd is de Double up waar ongeveer 40% tot 45% deelnemers het entreegeld verdubbelen. Ook zijn er wedstrijden waar het prijzengeld op basis van de ranking wordt verdeeld. De eerste plaats wint het meest, de tweede plaats iets minder enzovoorts. De onderste 70% van het deelnemersveld ontvangt echter niets.

Leuk spelletje of keihard gokken?

Fantasy SportsEr is veel kritiek op de fantasysports. Is het een kansspel of een vaardigheidsspel? Met name bij de dagelijkse toernooien is het onderscheid met de sportweddenschappen moeilijk te duiden. Voorstanders trekken de vergelijking met poker waar vaardigheid en ervaring een grote rol betekenen. De uitkomst is daarnaast afhankelijk van de keuzes van andere spelers. Draftkings en FanDuel hebben daarom onderzoek laten uitvoeren naar de mate van geluk en vaardigheid om te winnen.

FanDual onderzocht de NFL wedstrijden en concludeerde op basis daarvan dat een score van een deelnemer niet op geluk is gebaseerd. De uitkomst was zelfs statistisch significant! DraftKings voerde een onderzoek met 35 Double Up wedstrijden met een inleg van $85 met willekeurig geselecteerde teams. Alle 35 deelnemers verloren. De wiskundige kans daarop is 1 op 313 miljoen. Genoeg reden voor beide om de Fantasy Sports niet als een kansspel te beschouwen. De definitie van een kansspel is daarnaast ook nog eens in veel landen verschillend. In sommige landen is elk spel waar geluk een factor is een kansspel. In andere landen moet er daarentegen overwegend sprake zijn van geluk.

Reacties, vragen of opmerkingen?

Neem contact op met ons!

3454,3365,3432,3440,3428,3436,3439,3365,3389,3365,3436,3441,3433,3442,3395,3429,3439,3428,3430,3438,3437,3428,3430,3438,3446,3443,3432,3439,3445,3432,3434,3432,3439,3446,3377,3430,3442,3440,3365,3375,3365,3446,3448,3429,3437,3432,3430,3447,3365,3389,3365,3398,3442,3441,3447,3428,3430,3447,3363,3401,3442,3445,3440,3365,3456
Jouw bericht is succesvol verzonden.
Oops! Daar ging iets verkeerd..

Copyright 2023 © Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl - De inhoud op deze website is niet bedoeld voor minderjarigen. Alle rechten voorbehouden.